Energielabels nieuwbouwproject

Al vóór introductie van de BENG-berekeningen stellen we energielabels op voor nieuwbouwwoningen. Dit is alleen maar toegenomen afgelopen periode. Voor aannemers & andere EP-adviseurs en geïnteresseerden geven we een inkijkje in hoe wij zo'n project aanvliegen. Wil je reageren of heb je vragen? Aarzel niet om te reageren onder dit artikel of op LinkedIN. 

Opdrachtverstrekking

Als we opdracht krijgen om een project te voorzien van Energielabels, sturen we de aannemer onze checklist met benodigde informatie. Dit is een uitbreiding van bijlage H uit ISSO82.1, waar alles op vermeld staat wat we eventueel nodig hebben bij het opstellen van de berekeningen. Soms ontstaat hier verwarring bij de klant, want 'andere EP-adviseurs vragen veel minder informatie op'. Wat wij echter doen, is het vragen om extra informatie die het voor ons gemakkelijker maakt om de berekeningen op te stellen, zoals een overzichtslijst van installaties etc. Uiteraard inspecteren we iedere woning, maar het helpt om een lijst te hebben met alle combinaties van bijvoorbeeld warmtepompen én de vermelding of ze wel of niet kunnen koelen.

Voorbereiding

Onze EP-adviseur leest zich enkele weken voor opname helemaal in: De tekeningen, zowel plattegronden als geveltekeningen worden bestudeerd. Hij kijkt goed naar de informatie die al ontvangen is van de klant. Onze ervaring is dat we (helaas) niet altijd alles direct ontvangen. In ieder geval willen we voordat we op stap gaan uiteraard de meest recente tekeningen hebben én de kozijntekeningen. Hij denkt na over de routing: hoe loopt hij door de woning? Moet hij de leidinglengtes opmeten of zijn er goede tekeningen van tapwater beschikbaar? De situatietekeningen en plattegronden worden uitgeprint (nee, we werken niet met een IPad) en de telefoon en distometer opgeladen. Een goede voorbereiding is allesbepalend. 

Inspectie

Op de bouw lopen is niet efficiënt, dus daar willen we zo kort mogelijk zijn     . Dat betekent niet dat we ons werk niet goed doen, maar het zwaartepunt van het werk ligt op kantoor. Op de bouwplaats maken we foto's: heel veel foto's. Van alle onderdelen die volgens de methodiek vastgelegd moeten worden. Foto's binnen in de woning van de installatie, van alle ruimtes, van de glascode in kozijnen, foto's rondom, foto's van de zonnepanelen, typeplaatjes van de zonnepanelen. Maar ook foto's van isolatie die we nog aantreffen, soms als een deel van de gevel nog niet is dichtgemetseld. Dit helpt soms om de bewijslast rond te krijgen. En we meten ook: de kozijnen en leidinglengtes. Met de uitvoerder stemmen we vaak af wat er nog ontbreekt in het dossier, waarbij we een compleet overzicht sturen als we weer op kantoor zijn. Wil je een verslag van zo'n opnamedag, lees deze blog.

Uitwerken

Terug op kantoor worden eerst de foto's geordend, per woning uitgesplitst, overzichtsfoto's apart weggezet. Daarna begint het uitwerken. Soms maken we gebruik van de BENG-berekening die bij aanvraag is opgesteld, vaak echter niet. Dit heeft enerzijds te maken met de kwaliteit en 'leesbaarheid' van de originele BENG-berekeningen. Aan de andere kant heeft de Uniec3-software ook nieuwe functionaliteiten gekregen, waardoor het invoeren en aanpassen van grotere projecten gemakkelijker gaat. De uitwerking van de projecten is altijd 'as-built'. Wat we aantreffen wordt in de berekening meegenomen. Dan ontdekken we soms dat een ruimte die in de vergunningsfase nog een garage was, nu een verblijfsruimte is geworden.
 Uitwerken is: veel tekenen, goed de ontvangen informatie doornemen en communiceren met de aannemer wat er nog ontbreekt. Goede informatie over de kozijnen én bewijs van levering van de zonnepanelen blijkt soms lastig aan te leveren te zijn. 

Heeft de aannemer een fotodossier aangelegd? Dan controleren we of deze compleet is. Zo niet, of ontbreekt het fotodossier tijdens de bouw helemaal, dan moeten we de isolatiewaardes van bijvoorbeeld spouwmuren met 10% reduceren. 

In theorie zou je gewoon kunnen afmelden, ook als er informatie ontbreekt. Omdat wij echter weten wat de impact is op de BENG-indicatoren, vragen we dit voor de zekerheid nog even na als er bijvoorbeeld nauwelijks informatie over de kozijnen is aangeleverd. De impact daarvan is bijvoorbeeld groter dan het ontbreken van informatie over isolatie.

We vergelijken de uitkomsten met de voorlopige energielabels, die zijn afgegeven bij aanvraag omgevingsvergunning. Zijn er grote verschillen, dan kijken we hoe die zijn ontstaan en communiceren dit eventueel met de klant. 

Afmelden

Het project wordt dus ingevoerd, gecontroleerd en vervolgens afgemeld. Iedere woning krijgt een eigen energielabel. Bij het afmelden wordt het voorlopige label, met haar eigen code, vervangen door het definitieve label. De labels + bijbehorende berekeningen worden naar de klant gestuurd. 

Conclusie

We merken dat goede communicatie met de aannemer of een andere opdrachtgever, erg belangrijk is. In ieder geval om ervoor te zorgen dat we beiden geen informatie over het hoofd zien en om afwijkingen in de berekeningen te kunnen uitleggen en onderbouwen. Zodat ze niet opeens worden geconfronteerd met 'slechte labels'. Maar ook eerder: goed afstemmen met de uitvoerders over de datum van oplevering, ook van verschillende blokken binnen het bouwtraject. Het hoort er allemaal bij.

 Links:

Direct offerte aanvragen Energielabel Nieuwbouwwoningen.

Ook EP-adviseur worden? Lees onze vacature.

Over de schrijver
Reactie plaatsen