WTW-boxen en een broodje gehakt!
30 maart 2023 

WTW-boxen en een broodje gehakt!

Onze EP-adviseur Wilco houdt zich bezig met opstellen van energielabels voor nieuwbouwwoningen. We volgen hem op een dag waarop hij 77 woningen en appartementen opneemt.

1e stop: Geldermalsen

Hij vertrekt om 6 uur uit Dordrecht. Zijn eerste halte vandaag is Geldermalsen. Daar bevinden zich 20 rijwoningen, zowel huur als koop, die bijna opgeleverd worden.. De perfecte tijd om te inspecteren, want de installatie moet aanwezig zijn! Het is een project waar in de koopwoningen diverse kopersopties zijn verwerkt. Dankzij zijn goede voorbereiding is Wilco hier alert op en maakt van alle bijzonderheden en uitzonderingen aantekeningen.

De dag ervoor heeft hij zich goed ingelezen in de projecten die hij vandaag gaat inspecteren: lijsten van aannemers waarop de verschillende installaties zijn benoemd, kozijnentekeningen die laten zien dat er verschillende soorten kozijnen en beglazingen zijn toegepast én het ontbreken van informatie over de voordeuren doen hem extra aandacht aan dit onderdeel besteden. Hij heeft het principe: alles wat in het dossier is, hoeft op de bouw alleen nog goed gecontroleerd te worden.

2e stop: Rosmalen

De opname gaat voorspoedig en enkele uren later stapt hij in de auto om zijn weg te vervolgen naar de volgende klus in Rosmalen, waar hij 37 appartementen gaat bezoeken. Door zijn werkervaring en grondige voorbereiding kan hij dit efficiënt aanpakken. Hij meldt zich op de bouw bij de uitvoerder en maakt een praatje. Goede afstemming en overleg is erg belangrijk. Hij krijgt de sleutels mee van de appartementen en gaat ook hier aan de slag. Systematisch loopt hij door de woningen en maakt precies overal de juiste foto's van de installatie, bouwkundige constructie en overzichtsfoto's. Hij heeft zijn helmlamp niet meer nodig, die was bij het eerste bezoek onmisbaar. Naast de foto's gebruikt hij een checklist om alle afwijkingen en maten te noteren.

Soms zijn appartementen best groot en hebben een minder vaste indeling, zoals bij woningen. Door zichzelf aan te wennen om met de klok mee de woning rond te gaan, verliest hij hier ook geen tijd. Het is fijn dat hij toegang heeft tot het dak, want zo kan de oriëntatie en positionering van de pv-cellen worden vastgelegd.

3e stop: Eindhoven

Tegen de middag is hij klaar en gaat op weg naar Eindhoven, waar 20 rijwoningen moeten worden gelabeld. Opnieuw laadt hij zijn telefoon op in de auto, waarmee hij alle foto's maakt. Vandaag maakt hij er precies 3.156, inclusief een foto van een bal gehakt, die hij zichzelf gunt bij het benzinestation.

In Eindhoven vertelt de situatietekening hem waar hij moet zijn. In de woningen treft hij verschillende WTW-units aan, die hij goed op de foto vastlegt, evenals de lengte en isolatie van het aanvoerkanaal. Kozijnen met zowel triple als HR++ beglazing vragen om nauwkeurige aantekeningen, die op kantoor weer verwerkt kunnen worden.

De opnames zitten erop en Wilco vertrekt naar huis. Het is half de middag, maar nog helemaal in de flow, besluit hij zijn foto's alvast te ordenen voor de volgende dag. Op het bedrijf is er nagedacht over automatisering met IPad's of andere tools. Er werd geconcludeerd dat dit wel leuk klinkt, maar uiteindelijk meer tijd  in beslag neemt. Soms moet je gewoon nuchter blijven nadenken en kijken wat handig is. Zo staan aan het eind van de dag alle foto's en aantekeningen in de juiste projectmappen.

Op naar het uitwerken!


Over de schrijver
Reactie plaatsen